Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi we sellem, kaze:"Ko se probudi, a Ahiret mu najveca briga, Allah ce mu podariti snagu, ispunit ce njegovo srce bogastvom, a dunjaluk ce mu doci potcinjen. A ko se probudi, a dunjaluk mu najveca briga, Allah ce ga oslabiti, siromastvo ce uciniti medju njegovim ocima, a od dunjaluka mu nece doci osim ono sto mu je propisao." (Tirmizi, Ibn Madze, Ibn Hiban, Ahmed)

Bilježi imam Muslim da je Poslanik, s.a.v.s., upitao ashabe: “Kakav ćete narod biti kada vam u ruke dospiju riznice Perzije i Vizantije?”Reći ćemo ono što nam je Allah naredio, tj. zahvalit ćemo Allahu.”, odgovori Abdurrahman Ibn Avf. “Ili nešto drugo?”, ponovo će Poslanik, s.a.v.s.: “Počet ćete se natjecati, zatim zaviditi jedni drugima i na kraju se okrenuti jedni od drugih.”

Bilježe Buhari i Muslim da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Tako mi Allaha, ne bojim se za vas siromaštva, nego se bojim da vam se otvori dunjaluk, kao što se otvorio onima koji su bili prije vas, da se počnete natjecati u njemu, kao što su se oni natjecali i upropasti vas, kao što je njih upropastio.”

Ibn 'Abas je rekao: “Na Sudnjem danu pojavit će se dunjaluk u liku ružne starice. Niko je neće pogledati, a da ne osjetiti odvratnost prema njoj. Tada će ljudima biti rečeno: “Znate li ko je ovo? Ovo je ono zbog čega ste se nekada ponosili i zbog čega ste ratovali jedni protiv drugih. Zatim će biti bačena u vatru, a prije toga će reći: “Gospodaru moj, a gdje su moji sljedbenici?” Nakon toga će se dunjaluku u džehennemu pridružiti oni koji su bili robovi dunjaluka.