• Slana jela

    1. Categories:
    2. Slana jela
    Article Preview


    Sastojci:
    700 g mekane govedine,
    4-5 glavica crnog luka
    vegeta, so,
    lovorov list, biber,
    ulje, aleva parika



    Priprema:
    Govedinu isjeći na kocke i ostaviti 10 minuta u hladnoj vodi. Luk isjeći na sitne kockice i na ulju dinstati dok ne omekša. Spustiti u luk oceđeno meso, naliti vodom i kuhati ...
    1. Categories:
    2. Slana jela
    Article Preview


    Sastojci:
    60gr pečuraka
    8 krompira
    1 glavica crnog luka
    1 crvena paprika
    3 kašike ulja
    soja sos
    1 jaje
    so i biber



    Priprema:
    Pečurke dobro operite i sitno isjeckajte a krompir operite i kuhajte u ljusci. Znaćete da je krompir kuhan ako čačkalica u njega lako prodire cjelom dužinom.Luk ogulite i isjecite ...
    1. Categories:
    2. Slana jela
    Article Preview


    Sastojci:
    500 gr rize
    250 gr kobasica
    3 kašike ulja
    2-3 paradajza
    2 zelene paprike
    50 gr maslaca
    so, vegeta i biber
    forma sa uzvišenjem na sredini




    Priprema:
    Obarite rizu u slanoj ključaloj vodi i ocjedite je. Kobasicu ogulite pa polovinu količine isjecite na kolutove a drugu polovinu ...
    1. Categories:
    2. Slana jela
    Article Preview


    Sastojci:
    250 g gustog umaka od paradajza(paradajz sosa)
    250 g sira za pizzu,
    250 g tunjevine,
    1-2 glavice luka,
    crne masline bez koštica,
    peršun,
    maslinovo ulje



    Priprema:
    Tijesto umijesite i ostavite 1 sat da nadodje. Očistite luk, narežite ga na listiće i uronite 15 minuta u hladnu vodu ...
    1. Categories:
    2. Slana jela
    Article Preview


    Sastojci:
    8 paradajza,
    375 g friške mocarele
    vezica bosiljka,
    4 kašike maslinovog ulja,
    2 kašike sirćeta,
    so, biber,



    Priprema:
    Oprati dobro paradajz, izvaditi peteljke i obrisati suhom krpom. Paradajz isjeći na okrugle kriške. Mocarelu ocjediti i zatim je isjeći na okrugle kriške. ...
    1. Categories:
    2. Slana jela
    Article Preview


    Sastojci:
    10-12 većih krompira
    8 kašika brašna
    1 glavica luka
    2 jaja
    so,biber ,ulje

    Priprema:
    Krompir nakrupno naribati i malo bolje osoliti i dodati sasvim malo bibera.Dodati sitno sjeckani luk i jaja.Zatim dodati brašno i sve dobro izmješati .Formirati medaljone i peći ih u ulju (treba da im ...
    1. Categories:
    2. Slana jela
    Article Preview


    Sastojci:
    - jedna jagnjeca maramica
    - jagnjeca iznutrica: bijela dzigerica, crna dzigerica, srce
    - biber, mrkva, lorberov list, persun, celer, aleva paprika, ukuhani paradajz, luk crveni, cesanj bijelog luka,solja rize, so



    Priprema:
    Skuhati jagnjece iznutrice. isjeckati na male kockice. Skuhati rizu. na maslu ...
    1. Categories:
    2. Slana jela
    Article Preview


    Sastojci:
    500 gr graha (vrstu koju najviše volite)
    250-300 gr teletine- ili junetine
    1veća glavica luka
    nekoliko češnji bijelog luka
    1 veća mrkva
    1 veći paradajz
    1 kocka od povrća za juhu
    1 lovorov list
    malo suhog mesa ( ako je sezona )
    so ,vegete ,biber
    aleva paprika,brašno i ulje za zapršku



    Priprema:
    Grah prije ...
    1. Categories:
    2. Slana jela
    Article Preview


    Sastojci:
    300 gr. groždjanog (lozovog) lista
    250 gr. janjećeg mesa
    250 gr. junećeg mesa
    50 gr. crvenog luka
    150 gr. riže
    1 dl. ulja
    biber ,so
    peršunov list
    limun
    20 gr. butera



    Priprema:
    U kipuću vodu stavite lozov list da se malo obari oko 5 minuta. Obaren list ostavite ...
    1. Categories:
    2. Slana jela
    Article Preview


    Sastojci:
    500 gr šnicli
    so,biber
    30 gr brašna
    1 jaje
    3 kašike mrvica-prezli
    30 gr putera



    Priprema:
    Šnicle malo izlupati čekićem te ih posoliti i pobiberiti.U jedan tanjir staviti brašno u drugi jaje a u treći mrvice , zatim istim redosljedom umakati šnicle ,znaci u brašno u ...

    Bamja 

    1. Categories:
    2. Slana jela
    Article Preview


    Sastojci:
    1 kg teletine ili junetine bez kostiju,
    ½ kg luka, 15 dkg suhe bamje,
    1 dl ulja, 10 dkg maslaca,
    mljeveni biber, aleva paprika



    Priprema:
    Luk sitno izrežite i pržite na ulju dok ne požuti. Izrežite meso na sitnije kockice i prodinstajte sa lukom dodajući ako je potrebno po fildžan ...